torsdag 19 april 2007

Kort(?) lägesrapport

I takt med universitetets ökade satsningar på internationalisering ställs också högre krav på att lärare ska kunna undervisa på engelska. Många lärare känner att de behöver lite extra stöd för att komma igång med att undervisa på ett främmande språk. Under hösten -07 kommer därför UPC ge kursen "Att undervisa(s) på ett främmande språk". Håll utkik bland vårt kursutbud för kommande information och ansökningstider om du är intresserad.

NSHU har nyligen tillsatt en referensgrupp med uppgift att bevaka och framföra just sitt lärosätets syn och önskan på hur NSHU ska arbeta med sina tre verksamhetsområden: breddad rekrytering, pedagogisk utveckling och distansstödd utbildning. Umeå universitets representanter är Eva Svedmark (UPC) och Thomas Fritz (UPC & IML). På det första mötet i slutet av maj kommer följande frågor behandlas:
- Vilka är de viktigaste frågorna för ert lärosäte inom NSHU:s verksamhetsområden?
- Vilka är de viktigaste frågorna för NSHU att arbeta med under det närmaste året?
- Vilka aktiviteter tycker ni NSHU ska anordna inom dessa områden (ex. projekt, nätverk, workshop, sponsra
aktiviteter som anordnas av lärosäten etc…)
Kontakta gärna Eva eller Thomas om du vill framföra åsikter, tankar eller önskemål med avseende på frågorna ovan.

Swednet håller 24-25 maj sin årliga konferens i Kalmar som denna gång har som tema Evidensbaserat pedagogiskt utvecklingsarbete. Vi är ett flertal som åker från UPC men vi hoppas även att fler intresserade från Umeå universitet dyker upp.

I slutet av sommaren (28–29 augusti) anordnar NSHU en nationell workshop med temat "Självvärdering, kamratvärdering och examination som stöd för lärandet". Workshopen vänder sig till alla som är verksamma universitetslärare inom något av landets lärosäten. Workshopen är helt kostnadsfri, även boende och resa bekostas av anordnarna. Sista dag för intresseanmälan är 4 maj.

Det var allt för den här gången…

Over and out
/Eva

tisdag 3 april 2007

Välkommen till UPC Blogg!

Hej och välkommen till UPC Blogg!

UPC Blogg har för avsikt att informera och engagera sina läsare genom att behandla aktuella frågeställningar och debatter inom fältet pedagogik i högre utbildning. Tanken är att flera av oss på UPC kommer stå som författare till den här bloggen som till en början kommer att likna mer ett nyhetsbrev. För att prenumerera på UPC Blogg klickar du på den orangea symbolen i högerspalten (läs mer om hur det går till här). Du hittar även länken till UPC Blogg via vår vanliga hemsida.

Våren är här och det är hög tid att söka till höstens UPC-kurser, sista anmälningsdag för detta är 11 maj. UPC har även ett par workshops kvar under våren för er som är intresserade. Den ena vänder sig till dig som påbörjat en pedagogisk meritportfölj men vill få en fördjupad kunskap om hur du ska gå vidare. Datum för denna workshop är 16 maj. Den andra är en två delad workshop i Podcasting med start 17 april.

Slutligen vill jag ge er ett hett tips. Thomas Fritz håller ett aktuellt seminarium med titeln Homo Zappiens – konsekvenser för högre utbildning? i morgon vid lunchtid. UPC bjuder på lunchmacka med dryck till de som anmäler sig senast 3 april (idag).

Njut av sol och vår!

Eva Svedmark
Pedagogisk konsult, UPC


--- Från och med skrivande stund har NewsCUT upphört och är ersatt av UPC Blogg. Tidigare prenumeranter av NewsCUT kommer att få UPC Blogg skickade till sig som nyhetsbrev tills dess att de själva avsäger sig prenumerationen. ---