tisdag 19 maj 2009

VILÄR - Nytt nätverk för praktik/VFU/arbetsintegrerat lärande

Praktik i olika former och med olika beteckningar (praktik, verksamhetsförlagd utbildning med mera) förekommer inom många utbildningar på universitetet. I utbildningar som är inriktade mot ett visst yrkesområde är det naturligt men även i många andra utbildningar finns det praktikinslag. Den 24 februari i år fattade rektor beslut om regler och definitioner för praktik och VFU vid Umeå universitet och en arbetsgrupp ska inom kort börja arbeta bland annat med frågan om en gemensam utbildning för praktikhandledare (Rektorsbeslut_om_praktik_och_VFU_2009.pdf).


Många lärare håller på med praktikfrågor och i en del utbildningar finns det nätverk som behandlar just praktiken. Dock har det inte funnits något nätverk på riksnivå som också varit utbildningsöverskridande. Ett sådant är dock nu på väg att bildas.


Jag sitter med i en arbetsgrupp för att skapa ett rikstäckande nätverk för verksamhetsinriktat lärande (inkluderande all form av praktik, verksamhetsförlagd utbildning – VFU – och arbetsintegrerat lärande). Vi har valt namnet VILÄR för nätverket och det vi framförallt arbetar med är en nationell forsknings- och utvecklingskonferens. Allt är inte klart kring konferensen men vi planerar för att den ska hållas i högskolan Väst (Trollhättan) i början av december i år. Så fort alla detaljerna är klara kommer vi naturligtvis att komma ut med mer information.


Tag gärna kontakt med mig om du är intresserad av att vara med i nätverket och få fortlöpande information om VILÄR:s verksamhet. Skicka ett e-brev till sven.eriksson@upc.umu.se. Har du idéer på hur UPC skulle kunna stötta lärare som arbetar med praktik i våra utbildningar är du också välkommen att höra av dig.


Sven B. Eriksson