En intressant fråga är vad som driver fram utvecklingen av programvara som utgår ifrån att kommunikation mellan individer och grupper är av central betydelse?
Medan de flesta av oss funderar över hur vi ska använda en wiki, blog och forum i vår undervisning, smälter Google ner alltihop till en våg. Google wave startade med en enkel tanke: Hur skulle vår e-post se ut om vi uppfann den idag? Utvecklingsteamet utgick ifrån det mest moderna som finns i dag: Bloggar, Wikis, Twitter, Facebook. De återskapar ett ny enhetlig lösning som integrerar alla dessa koncept i ett öppet nytt system som antagligen kommer att förändra hur vi kommunicerar via nätet under överskådlig framtid (vilket i och för sig inte är så långt). Webbläsarens roll för kommunikation kommer att öka dramatiskt. Google siktar på hela marknaden från IM, wikis, bloggar, fotodelning i en enda integrerad lösning, som de dessutom släpper Open Source.
Kritik har riktats mot lärplattformar (LMS) för att de är stängd silos som är dåliga på att kommunicera med omvärlden (andra system), att de inte hanterar de kraven på modularitet utifrån studenternas kunskapsutveckling, vilket är begränsande utifrån ett konstruktivistiskt undervisningsperspektiv. Andra förespråkar ett relativt nytt koncept: PLE (Personal Learning Enviroments), där undervisningen utgår ifrån att studenterna själva utformar sin lärmiljö.
Så, medan lärplattformarna av vissa beskrivs som gammalmodiga och begränsande, utgör de fortfarande basen för de flesta lärare som undervisar på nätet. Här vid Umeå universitet används Sakai (under namnet Cambro). Vi har sett demonstrationer av Sakai 3.0 som lovar att integrera bättre med omvärlden. Den kommer att både kunna ta in och släppa ut information till andra system och tjänster. Det påminner helt enkelt mer i funktioner och användargränssnitt om en moderna web 2.0 tjänst.
Frågan är hur utvecklarna av Sakai reagerar på det nya konceptet som Google Wave introducerar? Varför ska man längre ha stängda plattformar när man istället kan delta i eller gå ur en våg? Nyheten om Google Wave har redan nått Sakai Foundations president Michel Kaskuska. På hans blogg finns länkar till utvecklare som uppmärksammat vågen och de verkar vara positiva till det nya konceptet.
Inom ett år lanseras Google Wave. Rimligtvis tar det några år innan det fått genomslag för hur vi kommunicerar i vår vardag. Naturligtvis beror det också på hur andra aktörer på marknaden reagerar på denna lösning. Oavsett hur det går för Wave, så kommer det eller något annat system att förändra vårt sätta att kommunicera på nätet.
En demo av utvecklingsversionen, väl värd att se om man är webbutvecklare eller bara intresserad av social programvara:
http://wave.google.com/
/Jörgen
6 kommentarer:
Stort tack för intressant och insiktsfullt inlägg!
Tack Kenneth! Roligt att du uppskattade inlägget :-)
Det händer oerhört mycket inom detta område just nu och en av de mer intressanta spåren (som vi forskar om i ett europeiskt forskningsprojekt - iCoper) är ett koncept som kallas för MUPPLE (Mash-UP Personal Learning Environments) det är en slags hybrid av Widget/Mashup-tekiner och PLE. Det liknar väldigt mycket den typ av miljöer som jag beskriver i avhandlingen. Mashup/widget-teknik kan förvisso användas för att bygga såväl personliga som gemensamma lärmiljöer av olika slag, men det är ännu i sin linda. En mycket intressant utveckling dock och den kommer nog att förändra mycket av hur vi ser på virtuella lärmiljöer (VLE), lärplattformar och LMS:er. Kanske kan den förverkliga min vision om att VLE:n inte finns för en den skapas eller genereras anpassad för ett visst pedagogiskt kontext? Att saker rör på sig indikeras om inte annat av att varje konferens med självaktning nu har ett eget spår eller en workshop för någonting som har med MUPPLE, Widgets eller mashups att göra:)
Ett intressant projekt i sammanhanget är för övrigt Wookie (helt hopplöst att söka på med Google om man inte gillar håriga rymdvarelser:) så här är länken. Detta projekt har också koppling till iCoper.
Och länken till Wookie förståss...
http://getwookie.org/
Otroligt! Det har bara varit en tidsfråga innan Google skulle ge sig in i matchen. Blir intressant att se om vi kommer att kunna anpassa oss till ett helt nytt "tänk". Ett stort steg
En liten spaning så här på eftermiddagen är att naturkrafter tydligen är de nya, heta metaforerna för framtidens lösnignar: The Cloud, the Wave, Learning Ecosystem...
Skicka en kommentar