torsdag 15 oktober 2009

Nätverket för IT i högre utbildning


Nätverket IT i högre utbildning (ITHU) hade i början av veckan ett internat i Uppsala. Uppsala Learning Lab var arrangörer för internatet (tack för det!). Innehållet under dessa två dagar var både varierat och intressant.

Stefan Pålsson (Hyperfinder) gav en intressant och inspirerande introduktion till Creativ Commons som upphovsrättslig licensmodell. Han gav också en historisk tillbakablick för trenden att dela med sig av kursinnehåll och lärobjekt. Bl.a. nämnde han Youtube EDU, MIT Open Courseware, Academic Earth. En inspirerande artikel som kan ha påverkat många skrevs av Times Education. Titeln var "Get it out in the open!".

En annan intressant artikel som handlar om universitetens förändrade roll publicerades av The Wired Campus författad av Lev Gonick: "How technology Will Reshape Academic After The Crisis".
Stefan nämde Dela!, en webbplats för de som är intresserade av att dela med sig av sina tankar, frågor och ideér om utbildning (från förskola upp till universitet).
Han nämnde också webbplatsen lektion.se, vilket är mer inriktad mot grundskolan, där medlemmarna byggt upp ett lektionsarkiv.
Efter Stefans genomgång frågade någon i publiken "Men är vi lärare beredda att dela med oss?"
Intressant fråga eller hur?

En annan intressant presentation stod Jan Hagerlid vid Kungliga Biblioteket för. Han talade om Open Access (OA). Open Access är ett initiativ för fri tillgång till vetenskapligt material på Internet. Det gäller artiklar, avhandlingar och rapporter. Alla erbjuds fri tillgång till detta material; att läsa och att sprida, men med respekt för upphovsrättslagen.
Idag har OA stöd ifrån sjunde ramprogrammet, Vetenskapsrådet (sedan förra veckan) och European University Association.
För mer info, se Kungliga bibliotekets site www.openaccess.se

Det finns en koppling mellan Open Access och Open Educational Resources (OER). Här hittar ni en slutrapport om Digitala lärresurser i lärosätenas öppna arkiv. Rapporten är ett samarbete mellan bibliotekarier från Kungliga biblioteket, Göteborgs universitet,Malmö högskola, högskolan i Borås, Stockholms universitet, Uppsala universitet samt Metamatrix AB.

Vi lyssnade till SULF:s jurist Carl Falck som talade om upphovsrätt och lärarundantaget. Efter det så talade Fredrik Andersson från SUHF om arbetsgivarnas ståndpunkt i frågan. Inga direkta nyheter på någon front.

En intressant frågeställning dök upp i mitt och kanske andras huvud. Hur förhåller sig Creative Commons till å ena sidan lärarens upphovsrätt och å andra sidan arbetsgivarens önskan om spridning och tillgänglighet av lärmaterial? Kan det vara en lösning som gör alla nöjda? Läraren har ju i tjänsten fått betalt för sitt arbete. Genom Creative Commons görs materialet tillgängligt för allmänheten (vilket i sig skulle passa bra ur Scholarship-tanken, där publicering och spridning av erfarenheter från undervisningen ingår som en viktig del). Creative Commons ger dessutom möjlighet att definiera vilka förutsättningar som ska gälla för spridning och eventuell omarbetning av material.

Jonny Widén som ansvarar för e-möten höll i en kort session om Adobe Connect. Han ville veta hur vi upplevt systemet. Det blev en hel del frågor och åsikter om det nya systemet för e-möten. Några var oroade över hur prismodellen skulle se ut. Andra hade frågor om behörigheter och vilka regler som skulle gälla för systemet. Alla uppmanades att skriva åsikter i SUNETS forum för Adobe Connect. Har ni frågor eller åsikter så skriv ett inlägg i forumet!

Claes Asker från Karlstads universitet berättade att de höll på att ta fram en videolösning för deras universitet. Han presenterade en modell där man inte bara hade tänkt på inspelning och publicering utan också på metadata och sökbarhet. Han såg en nära koppling till Open Educational Resources (OER) och funderade dessutom om det fanns andra universitet som var intresserade av att delta i projektet. Är vi intresserade?

Till sist tänkte jag avsluta med att flagga för NU2010 som hålls i Stockholm den 13-15 oktober (nästa år).

/Jörgen

5 kommentarer:

Alastair Creelman sa...

Jag vill bara informera att nätverket Dela! är till för alla som arbetar med utbildning och lärande och att vi är flera från högre utbildning som är med.
Det är oerhört viktigt att hela utbildningssektorn kan träffas på nätet, diskutera pedagogisk utveckling och skapa nätverk över gränserna. Vi har ju mycket gemensamt.
Titta gärna in på http://shareanduse.ning.com/ och bli medlem.

Anonym sa...

Dela! har nu bytt undertext till:

Dela! är en mötesplats för alla som bryr sig om utbildning och lärande. (Dela! - all who care about education and learning)

Detta gör vi för att tydligare peka på att nätverket är till för alla delar av utbildningssystemet.

Jörgen Ivarsson sa...

Tack för rättelsen Alistair. Jag har uppdaterat mitt inlägg i bloggen.

Hej Niklas!
jag ser att du bytt undertexten på Dela!. En fundering jag har är om Skola är en lämplig beteckning att täcka in allt från förskola, (kanske fritidshem), skola, högskola och universitet. Jag tänker på den inledande texten på webbplatsen. Där skriver du "...frågor och erfarenheter om skolan." Här tänker i alla fall jag på grund och möjligtvis gymnasieskolan.
Hur som helst verkar det vara ett mycket intressant nätverk!

Peter Vinnervik sa...

Hejsan! Ja, från vår (IML) sida är det intressant att höra lite närmare med Karlstad om deras tankar omkring "videolösning" för universitetet. Att hålla på att paketera en massa information i videoformat är inte så roligt när man en dag behöver söka i det, och det är ju en del utveckling på gång när det gäller just detta. Umeå universitet var ju hyggligt tidigt ute i och med STUM-projektet, men efter att det avslutades har ju inget ordentligt skett på central nivå? Rätta mig om jag har fel!

Jörgen Ivarsson sa...

Nej Du har helt rätt Peter ;-) Kanske läge att ta tag i frågan...?