måndag 13 oktober 2008

I internationaliseringens tecken...

Just nu handlar mycket om internationalisering - i Aktum har vi läst om utbyte med Indien och det ökande antalet utbytesstudenter. Umeå universitet deltar i många internationella projekt; UPC och IML har varit inblandat i ett av dessa, eLene-TLC (e-Learning network for a Teaching & Learning Centre).

ELene nätverket skapades efter en studie som PLS Ramboll genomförde på uppdrag av EU kommissionen för att beskriva IKT användningen inom den högre utbildningen i Europa. I rapporten pekades åtta universitet ut som goda exempel. Ett av dessa var Umeå universitet. Dessa åtta universitet bildade under 2004 ett nätverk kring e-lärandefrågor och initierade projektet eLene-TT. Syftar med nätverket är att utveckla användningen av e-lärande i högre utbildning. Samarbetet har fortsatt, och den sista december 2008 avslutas det tredje eLene projektet.

Denna vecka, den 16-17/10, kommer representanter från de partneruniversitet som ingår i projektet: Université Nancy 2, Frankrike; Université Paris Dauphine, Frankrike; Politecnico di Milano, Italien; University of Bremen, Tyskland; University of Catalonia, Spanien; University of Helsinki, Finland; University of Utrecht, Nederländerna; University in Lublin, Polen och Umeå universitet att träffas här i Umeå en sista gång. Vemodigt att avsluta ett fint fungerande samarbete – men vem vet – idéer för framtida projekt kanske finns!

Från det globala till det lokala: vad kommer Umeå universitetets lärplattform att heta? Frågan har sysselsatt många och UPC har fått in många förslag, både kluriga och djupsinniga! Om ni vill vara med i tävlingen och få chansen att vinna fina (men hemliga) priser skicka in era bidrag innan fredagen den 17 oktober!

Och till slut vill jag påminna om alla fantastiska seminarier som erbjuds av årets nya hedersdoktorer, professorer och pristagare i samband med Umeå universitets årshögtid 16-18 oktober. Ett bra tillfälle att lyssna på årets pedagogiska pristagare!

Claire Englund

Inga kommentarer: