fredag 9 november 2007

Digital eftertänksamhet

I senaste numret av Universitetsläraren (17/07) väcker en artikel ett antal frågor som berör oss universitetslärare. Den manar också till eftertänksamhet.

Artikeln i Universitetsläraren problematiserar den utbredande viljan hos studenter att spela in föreläsningar och ställer följande frågor, där svaren inte är självklara:
– Kan man neka att bli filmad under en föreläsning?
– Har läraren upphovsrätt till sin föreläsning?
– Är det en kränkning av den personliga integriteten att bli inspelad under en lektion?

Den digitala transformationen är en pågående trend också inom universitetsundervisning. Trenden är på olika sätt stark, men samtidigt i sin linda. De tekniska verktygen skapas i ett högre tempo än universitetslärare hinner göra de nödvändiga övervägandena beträffande pedagogik och integritet.

När det gäller digital teknik bör vi ha två grundläggande egenskaper i åtanke:
a) Möjligheten till manipulation av digitala verk är oändlig.
b) Nätet glömmer aldrig det som en gång lagts ut där.

Den kombinationen bör stämma till eftertanke kring såväl lärares integritet som vilket regelverk som bör omgärda digitalisering av undervisning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det går inte att skydda sig mot den student/kollega som verkligen vill spela in ett seminarium en föreläsning! Vem som helst som äger en någorlunda modern mobiltelefon eller mp3-spelare kan lägga den på sin bänk och omärkbart spela in allt som sägs i rummet. Vill denne sedan lägga ut detta på Youtube eller annan populär sida på internet kan jag som lärare inte göra mycket åt saken.

Men betänk...

Även utan inspelning kan ju vem som helst i klassrummet gå därifrån fyllda av lärarens ord, förvränga var och ett av dem och sprida fasansfulla rykten via mun till mun-metoden, brev eller som anonym insändare i lokal- eller nationell press.

Och skillnaden är? Spridningsomfånget?
Den exakta återgivningen av röst/bild?
Möjligheten att kopiera?
Att det aldrig kan raderas?

Förvrängningar av verkligheten sker i både digital och analog media. Förtal är förtal oavsett spridningsteknik, och detta är vi redan skyddade mot i våra svenska lagtexter. Hur lagen sedan efterlevs är en annan sak…