måndag 14 september 2009
Tankar om Twitter
En liten sidnot till konferensen ALT-C 2009 i Manchester. Det var under en av keynoten som jag upptäckte Twitter. Naturligtvis har jag som technofreak redan tidigare skapat mig ett Twitter-konto. Men efter att ha följt några kompisar och sett hur andra har följt diverse kändisar har jag ändå inte riktigt förstått poängen med Twitter.
Under den här konferensen blev jag varse att det på gick en parallell diskussion på nätet om och samtidigt som en av keynoten hölls. Överallt i publiken satt människor med uppfällda bärbara datorer. Det första intrycket var att folk bara surfade, kollad mailen o.s.v. Men Hans-Erik (en kollega på UPC) gjorde mig uppmärksam på att det fördes en parallell diskussion om keynoten i realtid, där deltagarna var åhörarna i salen (även de som tittade på videosändningen på nätet). Genom att skriva in "#altc2009" i Twitter fick jag plötsligt se hur människor kommenterade föreläsaren som stod framme på podiet. Kommentarerna spände från felstavningar i Power pointen till reflektioner över vad som sades och vilka implikationer det kunde ha.
Det här var helt nytt för mig och gav mig en bild av den framtida föreläsningssalen. Där framme står någon och gör en presentation eller föreläsning samtidigt som åhörarna för en ljudlös diskussion om det som sägs, kommenterar, skickar länkar (källgranskning) och reflekterar (nya aspekter av vad som sägs?). Plötsligt är deltagarna inte individuella lyssnare, utan ett kollektiv som reflekterar och diskuterar vad som sägs framme i rummet. Allt i realtid.
Vad kommer det att innebära för lärandet, studenterna och lärarna? Några tankar där ute?
/Jörgen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det här fenomenet liknar det som brukar kallas "back-channel" och som bl a Stephen Downes brukar använda när han är keynote. Skillnaden är då att föreläsaren "ser" vad som avhandlas ljudlöst. Han kan t o m använda det för att driva sin föreläsning framåt, eller integrera det som "ställda frågor", typ. Nackdelen kan stundom vara att föreläsarens totala koncentration på sitt budskap störs av att han ibland inte kan låta bli att snegla på vad som händer, där i "back-channel". edt är inte alla av oss som är födda med "split vision".
Skicka en kommentar