tisdag 15 januari 2008

Att synas - en pedagogisk möjlighet!




I USA finns sedan länge möjlighet för elever och studenter att sätta betyg på sina lärare. En av de största sajterna är ratemyprofessors.com I Tyskland blev det i höstas en del rabalder när en liknande webbsida sattes upp, och det är ju bara en tidsfråga innan även svenska lärare får veta hur de ligger till i en studentstyrd hitlista, (apropå diskussionen om ranking som pågår). I SULF-tidningen nr 17 2007 tog en artikel upp frågan om hur lärare ska förhålla sig till filmning och ljudupptagning med hjälp av mobiltelefoner under lektioner.

Så, hur ska vi förhålla oss till denna nyordning? Det brukade ju vara VI som dokumenterade och betygsatte DERAS arbete.

Ett sätt är att i första hand försvara den personliga integriteten och värna om upphovsrätten till våra föreläsningar. Att skapa förordningar och regler för att skydda och bevara. Min fundering är om det en framkomlig väg att lösa problemet? Var sitter egentligen problemet? Kan det vara så att vi skapar ett problem utifrån fördomar om ungas användning av samtida teknik? Är det verkligen så att alla studenter som plockar fram sina mobiler spelar in föreläsningar gör det i syfte att hånflinande lägga ut den på Youtube en stund senare? Finns det horder av studenter sitter i sina korridorer runt om i landet och bara väntar den svenska motsvarigheten på ratemyprofessor.com för att offentligt få klanka ner på sina lärare?

Nej, naturligvis inte. Det som kan upplevas som okonventionellt bruk av IT är bara "toppen av isberget". Det är orsakerna till hur IT används, det som finns under ytan, som vi borde ägna mer intresse. Vi ska nyfiket fråga studenterna hur de använder den nya tekniken för att utveckla och underlätta sitt lärande och som lärare försöka integrera det i undervisningen! Att våga utnyttja kraften i den utveckling som pågår, istället för kämpa emot, skapar möjligheter att utveckla undervisningen!

Nu har vi chansen att på allvar spela på samma planhalva med studenterna - ett tidsenligt lärande gynnar både studenter och Umeå universitet! Jag passar bollen - vem tar emot? ;-)

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller helt med Thomas! Vetskapen att man som lärare kommer att synas, granskas och bedömas kräver i förlängningen att lärare måste skärpa sig och erbjuda bättre undervisningskvalitet än många gör idag.