tisdag 23 september 2008

SAKAI – en gemensam lärplattform med ett nytt namn

Under våren 2008 togs ett beslut att införa en gemensam lärplattform för Umeå universitet. Valet av plattform föll på SAKAI och IT-chefen gavs uppdraget att planera och genomföra införandeprojektet under tiden 2008-07-01 - 2009-12-31.

SAKAI är ett system som helt och hållet bygger på öppen källkod. Detta innebär att källkoden är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera. I och med detta kommer universitetet att kunna anpassa funktionalitet och gränssnitt efter de behov som önskas. SAKAI används idag av ett flertal universitet och högskolor världen över. Idag ligger en pilotinstallation uppe för UmU som används under hösten 2008 av ett fåtal utbildningar. Inloggning sker genom den centrala autentiseringstjänsten (CAS) på följande adress: https://sakai.umdc.umu.se:8443/portal

Under föregående vecka tillsattes en universitetsövergripande arbetsgrupp som har uppdraget att koordinera införandet av den nya VO-plattformen. Gruppen har haft sitt första möte och där uppkom bland annat en fråga om namngivning av den nya lärplattformen. På Stockholms universitet har man valt att namnge sin lärplattform Mondo (esperanto och betyder värld).

Förutom att ge plattformen en mer personlig prägel för Umeå universitet är den stora fördelen med att ge systemet ett eget namn att när vi nästa gång byter plattform kan vi behålla det redan inarbetade namnet och att alla tekniska förändringar som görs sker i bakgrunden.

Nu utlyser UPC en namngivningstävling för vår egen version av SAKAI. Tävlingsperioden pågår med start idag och fram till och med 28 november 2008. Det vinnande bidraget kommer att belönas med ett enastående fint pris. Skicka in ditt bidrag till tävlingen nu!

Klicka här för att skicka in ditt bidrag »



1 kommentar:

Margareta Erhardsson sa...

Mitt förslag till namn är ĉambro som är rum på esperanto

Margareta E