Jag rekommenderar varmt den nyutkomna boken Retorik för lärare av Anders Sigrell. Sigrell har länge varit gästföreläsare i retorik på en av UPC:s kurser och nu är han professor i retorik vid Lunds universitet.
Det är en liten och behändig bok som innehåller allt från retorikens grunder till praktiska tips på hur du blir en bättre talare. Här vill jag dock lyfta fram en ibland något bortglömd eller sällan nämnd retorisk term som Sigrell framhåller, nämligen imitatio.
Imitatio handlar inte om att blint imitera eller härma någon annans tal eller skrift, utan om att ständigt vara lyhörd för vad och hur andra gör, ta del av andras erfarenheter och inspireras av kollegor eller andra. Imitatio handlar om att bygga upp sin repertoar av retoriska grepp, så att vi inte måste uppfinna hjulet varje gång.
Jag vill naturligtvis också slå ett slag för imitatio i ett vidare sammanhang än retorik. Alla strategier, övningar och knep i didaktiska sammanhang som är värda att efterbilda eller anpassa till den egna verksamheten ska vi ta till vara.
För att kunna bygga upp sin pedagogiska repertoar förutsätts att andra delar med sig till dig - och därmed att du delar med dig till andra. Som Sigrell så träffsäkert formulerar det: ”Våga vara en person värd att efterbilda” (s 95).
1 kommentar:
Jag rekommenderar att läsa Rust, Price & O'Donovan (2003), "Improving Students’ Learning by Developing their Understanding of Assessment Criteria and Processes". Assessment & Evaluation in Higher Education, Vol. 28, No. 2, pp. 147-164.
Artikeln är tillgänglig via UBs databaser.
Skicka en kommentar