tisdag 16 oktober 2007

Hur refererar vi till blogginlägg?

Det här blir ett litet metaspår på UPC-bloggen. Bloggar som fenomen är som tur är inte längre hänvisade till dagboksskrivande och löst prat, utan förekommer också som publiceringsformer för vetenskapliga samtal (se exempelvis här, här och här) och erfarenhetsutbyte kring universitetsundervisning (som exempelvis denna blogg). Då kan det uppstå tillfällen när man vill referera till vissa blogginlägg i texter man skriver.

Ett tecken på att bloggen börjar bli mer seriös i vetenskapliga sammanhang är att amerikanska National Library of Medicine har tagit fram riktlinjer för hur man refererar till blogginlägg. Där föreskrivs en generell riktlinje för hur man anger en referens och det finns olika tillämpningsområden för olika typer av bloggar (tack för tipset, Malin).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Säkert lovvärt men visst får man känslan över att det som här lyfts fram i form av exempel, vid en närmare granskning, handlar om artikel/arbetsmaterial som inte blivit publicerat eller hittat något annat forum för publikation. Innan vi blir alltför energiska att referera till dylikt källmaterial borde vi syna det i termer av redlighet!

P O Ågren sa...

Anonym 15:19: Absolut. Du har helt rätt. Det intressanta, dock, är att bloggen som fenomen tillmäts sådan betydelse att National Library of Medicine känner sig manad att skriva riktlinjer för källhänvisningar. Är betydelsen överdriven? Det får nog vara upp till var och en.

Anonym sa...

Det är gott med chocklad, och det är trist med referenser ...