fredag 2 november 2007

IKT-system

Ulf Sperens här på UPC gjorde en enkel ”Gallup-undersökning” bland pedagogiskt ansvariga och prefekter ute på Institutionerna. Två frågor ställdes. Den första var om man vid Institutionerna använde sig av ljud och bild på Internet i undervisningen. Den andra frågan var om man upplevde ett behov av fortbildning/stöd inom området. Det visade sig (kanske inte förvånande) att det var en stor spridning i svaren. I den ena änden fanns de som i hög grad använde ljud/bild, hade egen kompetens inom området och inte kände något större behov av hjälp. I den andra änden fanns de som inte använde ljud och bild och inte heller upplevde något behov av utbildning/hjälp inom området. Mellan dessa ytterligheter fanns de som hade börjat producera ljud och/eller video, men som hade ett behov av utbildning inom vissa specifika områden. I vissa fall var behovet akut.
UPC har inte bara genom sitt formella uppdrag, utan även via utvecklingsprojekt 17 i Handlingsprogrammet, som uppgift att stödja lärares användning av IKT.
Vart vill jag komma med detta? Jo, jag tänker skamlöst göra reklam för de ”kort-kurser” som UPC håller i inom IKT-området.
Vi har en kurs som heter ”Ljud och bild på Internet”. Den finns i två varianter; en för Mac och en för PC. Det är en halv dags kurs där vi arbetar i Camtasia studio eller i Garageband (beroende om man använder en Mac eller PC på sin arbetsplats). Kursen går igenom produktion och publicering av materialet. Kursen avslutas i Ping Pong där vi lägger upp det färdig materialet.
Vi har även en introduktionskurs i användningen av lärplatttformen (Learning Management System, LMS) Ping Pong. Där visar vi hur man använder Ping Pong och lägger upp nätburna kurser.
Vi har också en kurs som heter ”Nätbaserade möten”, där vi berättar om e-möten och ni får prova att använda Marratech.

Ping Pong är den lärplattform som officiellt stöds(*) vid Umeå Universitet. Det innebär inte att alla använder Ping Pong. Moodle är ett populärt LMS som många institutioner använder. Sakai är ett annat. För de lärare som är nyfikna på dessa system och vill testa Moodle, så har vi på UPC satt upp ett test-system av Moodle. Syftet är helt enkelt att lärare i lugn och ro kan undersöka systemet. Exempelkurser är utlagda. Sakai och en Wiki kommer inom kort. Kontakta undertecknad om du vill bli få ett test-konto.

En annan sak som berör universitetet är Googles uppköp av Marratech AB. Marratech är det e-mötessystem som Umeå universitet för närvarade använder. I och med uppköpet lades utvecklingen av produkten Marratech ned. Det innebär att vi kan fortsätta att använda det befintliga systemet så länge det fungerar. (Slutar det att fungera av någon anledning, så kan vi plötsligt stå utan e-mötessystem).
Umeå universitet är inte ensamma om att bli drabbade av detta uppköp. Marratech har varit något av en standard vid Sveriges universitet. Det finns en önskan bland flera universitet att försöka hitta en gemensam ersättare till Marratech. Detta har inneburit att NSHU och SUNET tillsammans tillsatt en grupp för att utreda en tänkbar ersättare för Marratech.
Vi på UPC har under den senaste veckan tack vare UNINET fått möjlighet att testat Adobe Connect (det som tidigare hette Macromedia Breeze). Det är ett e-mötessystem baserat på Flash. Det fungerar alltså både för Mac och PC (även på vissa Linux-distributioner). Vi känner en viss entusiasm över programmet, men vill gärna få in förslag från er läsare om ni har positiva erfarenheter av något e-mötessystem. (För tydlighetens skull måste jag poängtera att Marratech är fullt fungerande i dag, så det finns ingen anledning till panik).

Jag känner att det blev mycket prat om system, men jag tror att system (kan) ta bort mycket av komplexiteten när det gäller framför allt publicering av material på webben. Ett sådant exempel är Podcast Producer från Apple. I den senaste versionen av Mac OS X Server som släpptes förra veckan, medföljer ett automatiskt system för inspelning och publicering av ljud och video på nätet. Det är föredömligt enkelt att starta och stoppa en inspelning. Efter ytterligare en (1) knapptryckning är inspelningen publicerad på Internet. Servern erbjuder dessutom både blogg och wiki. En test av Podcast producer är på gång inom Universitetet.

Till sist kan jag berätta att jag har deltagit i mitt första videosamtal via en 3-G-telefon. Ljudet och bilden var häpnadsväckande bra. I ett av videosamtalen satt motparten i Vasa. Ljudet och bilden var kristallklar. Helt plötsligt kändes e-möten vid datorn lite 2006. Vad kan det här innebära? Ja, jag vet att data-trafik är dyrt (idag). Men det kommer att ändras. Snart har vi flat-rate på mobilerna och kommer att sitta i videomöten dagarna i ända. (kom ihåg vart ni läste det först).


* IT-enheten ser för tillfället över universitetets LMS-system och har flaggat för ett byte av system. Ett eventuellt byte kommer dock att ske under en övergångsperiod.

3 kommentarer:

Anonym sa...

IML har i veckan inlett ett samarbete med Open University och KMR-gruppen KTH kring videomötessystem. OU har utvecklat ett system (som är relativt välkänt) som heter FlashMeeting (http://flashmeeting.open.ac.uk/). Samarbetet, som går under namnet CoCoFlash (http://ieeexplore.ieee.org/iel5/10997/34637/01652685.pdf?isnumber=34637&prod=CNF&arnumber=1652685&arSt=+1186&ared=+1187&arAuthor=+Naeve%2C+A.%3B++Palmer%2C+M.%3B++Nilsson%2C+M.%3B++Paulsson%2C+F.%3B++Quick%2C+K.%3B++Scott%2C+P.), går ut på att vi skall integrera FlashMeeting med vår lösning för e-portfölj och KTH:s lösning för begreppsmodellering (Conzilla). Detta innebär också att IML kommer att installera FlashMeeting och detta blir den enda installationen utanför OU. Vi driftar sedan tidigare Adobe Connect. Fördelen med FlashMeeting är att den är bättre anpassad för pedagogiska behov. Ni som är intresserade är välkomna att testa och utvärdera i början av nästa år.
/Fredrik - som hoppas att vi snart slipper det olyckliga begreppet "lärplattform"...

Anonym sa...

Hej,

Jag heter Kalle Hedlund och jobbar på Räddningsverket med vår distansutbildning. Vi använder Adobe Connect sen augusti och är nöjda än så länge. Särskilt eftersom det inte krävs någon klient och att det är helt flashbaserat.

Dock låter FlashMeeting väldigt intressant!

Anonym sa...

Godmorgon! Inom Umeå kommuns gymnasieförvaltning har Marratech börjat att användas eftersom IT i Västerbotten har e-mötesrum att tillgå. Vissa projekt har använt sig av det sättet att kommunicera för att slippa resandet och snabb feedback på projektmöten.

Så visst känns det osäkert och lite trist att utvecklingen av Marratech läggs på is. Nu när fler och fler upptäckt fördelen. Det är väl som vanligt i den här föränderliga världen, man får anpassa sig och hitta en annan lösning.